CREATIVE EVENTS
Call us now: 1800 000 000
BOTOŞANI
Filarmonica de Stat
Activează în judeţul în care s-a născut George Enescu, în memoria căruia, la fiecare sfârşit de septembrie se organizează la Botoşani, Liveni şi Dorohoi „Zilele George Enescu”. Clădirea filarmonicii denumită şi vila Ventura a fost construită la sfârşitul secolului XIX în stil neoclasic. Activitatea Filarmonicii de Stat Botoşani este recunoscută şi în afara judeţului, artiştii fiind invitaţi în mod permanent să participe la diferite spectacole în ţară şi străinătate. Filarmonica botoşăneană este principalul organizator al manifestărilor omagiale dedicate lui George Enescu, manifestări care se bucură în fiecare an de prezenţa unor personalităţi din lumea artei şi culturii româneşti. În cele 47 de stagiuni oficiale Filarmonica de stat Botoşani a colaborat cu majoritatea artiştilor interpreţi din ţară precum şi cu numeroşi oaspeţi de peste hotare. A efectuat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, pe discuri şi CD-uri, a întreprins turnee de concerte în diferite ţări ale Europei.
Instituţie ce numără mai multe decenii de activitate, are în repertoriul său o multitudine de cântece populare moldoveneşti, romanţe, etc. Ansamblul s-a bucurat pe durata a mai multor ani de prezenţa unor artiste remarcabile cum ar fi Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Daniela Condurache şamd. Artiştii ansamblului sunt recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional prin numeroasele premii câştigate;
Ansamblul "Rapsozii Botoşanilor"
Inspectoratul pentru Cultură
Este o instituţie care pe plan local şi-a asumat sarcini deosebite legate de manifestările omagiale dedicate personalităţilor botoşănene (Eminescu, Iorga, Luchian, Onicescu s.a.) precum şi în derularea de proiecte şi programe cu caracter cultural artistic: Festivalul Usturoiului - Copălău, Festivalul folcloric al Cântului moldovenesc "Satule mândră grădină", Festivalul naţional de muzică folk pe versuri de Mihai Eminescu, Festivalul folcloric "Serbările pădurii" de la Voroneţ, etc.
Viaţa culturală se desfăşoară şi în cadrul celor 50 de biblioteci existente cu un fond de carte de 380.000 de volume.