top of page

Clima

            Fiind situat în partea de nord-est a ţării, teritoriul judeţului Botoşani este supus influenţelor climatice continentale ale Europei de est şi mai puţin celor din Europa centrală, ori de sud sau sud-vest, deşi majoritatea precipitaţiilor sunt provocate de masele de aer care se deplasează dinspre vestul şi nord-vestul Europei.
           Clima judeţului Botoşani se caracterizează printr-un regim al temperaturii aerului şi al precipitaţiilor cu valori caracteristice climatului continental excesiv, datorită vecinătăţii cu marea câmpie Euro – Asiatică.
           Temperatura medie anuală variază între 9,6 grade C. şi 8 grade C.: temperatura medie lunară, pentru perioada de vară, oscilează între 21,2 grade C. la Frumuşica şi 19,8 grade C. la 5
Dorohoi iar cea minimă, a perioadei de iarnă, între – 3,7 grade C. şi respectiv – 4,5 grade C., între aceste extreme înscriindu-se amplitudini medii de 24 – 25 grade C.
            Cele mai coborâte temperaturi se înregistrează iarna în depresiunile umede, situate la contactul Câmpiei Moldovei cu Podişul Sucevii; aici condiţiile morfologice permit staţionarea şi suprarăcirea aerului şi instalarea inversiunilor termice.
            Umezeala relativă anuală oscilează de la nord la sud, între 74% şi 76%, iar nebulozitatea între 5,5 şi 6. Din analiza precipitaţiilor rezultă o cantitate medie anuală, variind între 475 – 550 mm. Cantităţile medii anuale de precipitaţii au fost cuprinse între 344,6 mm. (1964) şi 964,0 mm.(1912). Cantităţile lunare maxime au fost cuprinse între 72,9 mm. (martie 1962) şi 304,9 mm.(septembrie 1912), iar cele minime lunare, între 0,1 mm. (noiembrie 1904) şi 11,4 mm.(iunie 1964). 
              Numărul zilelor cu ninsoare, precum şi grosimea stratului de zăpadă are valori modeste. Primele precipitaţii sub formă de zăpadă cad în a doua jumătate a lunii noiembrie, până la sfârşitul lunii martie. Durata perioadei anuale, cu strat de zăpadă a depăşit două luni (67,6 zile).
              Sub aspectul regimului precipitaţiilor atmosferice există şi unele aspecte negative. Menţionăm existenţa unui mare număr de ploi torenţiale (în medie 3 – 4 pe an), deseori cu aspect de furtuni puternice; frecvenţa unor perioade de secetă, cu intensitate destul de pronunţată.      
              Direcţia vânturilor este, peste tot, dinspre nord – vest. Frecvenţa lor pe anotimpuri este: vara cu 37,4% în luna iulie; 34,7% în iunie; 36,3% în august. Pentru primăvară este o medie de 31,7%, valori mai mici înregistrându-se iarna şi toamna.
             Caracteristic este şi faptul că în judeţul Botoşani calmul atmosferic este mare, variind între 25,5% (în martie) şi 45,3% (în septembrie). Viteza medie a vânturilor: din NV şi SE este de 4,1 – 3,9 m./sec., cele din N de 1,7 – 3,0 m./sec. Iar cele din V de 2,2 – 2,5 m./sec.
            Bruma se produce anual, de la sud la nord, între 20 şi 30 zile: toamna, bruma cade mai timpuriu în nord (la Dorohoi se înregistrează cca. 6 zile în luna octombrie) şi mai târziu în partea de sud (la Frumuşica, tot 6 zile, dar în luna noiembrie). Primăvara numărul maxim de zile cu brumă se semnalează în martie (3,5 zile la Dorohoi şi cca. 5 zile la Frumuşica).
            Pe principalele căi rutiere din judeţ, în lunile de iarnă este necesar a se lua măsuri pentru pre întâmpinarea troienirii acestora. La perioade de viscol puternic (ianuarie, februarie) majoritatea drumurilor judeţene şi comunale sunt troienite.

De reţinut!

 

               Hainele pe care trebuie sa le aveti in bagaje obligatorii sunt o pereche de pantaloni lungi si o bluza cu maneca lunga indiferent daca este vara sau iarna. Seara plaiurile botosanene sunt racoroase, iar unei persoane sensibile la frig i se va parea chiar racoare.

               De asemenea vara pe timpul zilei este foarte cald necesitand haine subtiri.

Iernile sunt ori foarte geroase ori linistite, dar vantul se simte in majoritatea timpului. Asadar pentru iarna va recomandam haine groase si incaltaminte pe masura, prin care sa respire pielea.

bottom of page