top of page

Hidrografia

             Reţeaua hidrografică a judeţului este pusă în evidenţă de râurile Prut ( 194 km ), Siret ( 107 km ), Başeu şi Jijia, împreună cu afluenţii lor. Cursurile de apă au o direcţie nord - vest, sud - est, fiind formate din Prut la est şi Siret la vest, Başeu şi Jijia în centru, cu afluenţii importanţi: Sitna, Miletin, Dresleuca ce formează culoare depresionare largi cu lunci extinse ce brăzdează judeţul, determinând crearea artificială a peste 150 iazuri, utilizate pentru echilibrarea debitelor, irigaţii, alimentare cu apă, piscicultură.
            Iazurile judeţului, în număr de 148, însumează o suprafaţă de 3.600 ha, ceea ce face ca judeţul Botoşani să ocupe locul II pe ţară, după judeţul Tulcea, ca suprafaţă ocupată de luciul de apă.
             În zona Stânca-Costeşti a fost construit un important nod hidrotehnic, realizându-se una din cele mai mari acumulări de apă din ţară cu un volum de 1,5 miliarde mc apă, cu o suprafaţă de 1600 ha şi o lungime de 70 km. Scopul acestei acumulări este acela de prevenire a inundaţiilor, irigarea terenurilor agricole şi alimentarea cu apă potabilă a localităţilor din zonă.
              Din mulţimea iazurilor, ce conferă o frumuseţe aparte putem aminti: Dracşani (440 ha pe valea Sitnei); Negreni (304 ha pe valea Başeu), Hăneşti, Mileanca, Havarna.
             Această acoperire de ape situează judeţul Botoşani pe locul al 16-lea între judeţele României ca proporţie de apă faţă de uscat.
Compoziţia geologică a fost influenţată de această acoperire intensă cu ape de-a lungul secolelor. De exemplu, judeţul Botoşani este bogat in zăcăminte de argilă, bentonită si posedă depozite de tufă calcaroasă, formată de izvoarele bogate în piatră de var (oxid de calciu). Pe valea râului Prut se află formaţiuni de roci de piatră de var . Alte argile si marne sunt răspândite pe arie întinsă a judeţului. Există de asemenea importante zăcăminte de turbă (zona Dersca). Surse geologice ale judeţului Botoşani cuprind nisipuri de înaltă calitate si depozite de piatră de var, andezite si sulf. Judeţul este, de asemenea, cunoscut pentru parcurile şi pădurile sale, în special în jurul municipiului Botoşani.

bottom of page